Home » » UPTET Exam Question Pattern,Syllabus, GK Model Question Answer key 2017-18 at-www.upbasiceduboard.gov.in

UPTET Exam Question Pattern,Syllabus, GK Model Question Answer key 2017-18 at-www.upbasiceduboard.gov.in

UPTET Exam News  2017-18/UPTET Exam Question Pattern 2017-18/UPTET Syllabus 2017-18/UPTET GK Model Question Answer key 2017-18/Download UPTET Exam Question Pattern,Syllabus, GK Model Question Answer key News Notification 2017-18 in pdf format from-www.upbasiceduboard.gov.in




UPTET Exam Question Pattern,Syllabus, GK Model Question Answer key 2017-18.The Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test UPTET has published a notification regarding the TET recruitment and invite application form from  eligibility interested candidate.The starting date to apply is 25th August and closing date to apply is 15th September.If you had applied for this test Here we are providing Syllabus Exam question pattern General Knowledge model question paper and answer key so that you can prepare for this examination The Uttar Pradesh basic education board has released the Syllabus for those candidate who are applying for TET examination.Here you can download updated news information of TET exam Here we are going to provide full details of exam Syllabus Exam question pattern Model question paper previous year question paper answer key The syllabus for examination is subject to prepare before beginning of examination.So the candidate who had applied for examination here they can download exam question pattern previous year TET  exam question paper answer key and all information as per your requirements.  Firstly we are providing the examination program of UPTET how to download and a short description of TET examination.

UP TET EXAM DETAILS 2017 from-www.upbasiceducationboard.gov.in


Description                 Details


Organization Name         Uttar Pradesh Basic Education Board
Name of the Posts         Teachers Eligibility Test (TET) Posts
Starting date to apply  25th Aug 2017
Closing date to apply  15th Sept 2017
Apply Mode                   Online
Selection Process           Written Test
Job Location                   Uttar Pradesh
Exam dates                   15th Oct 2017
Category                    Syllabus/Exam question Pattern/Model question paper
Official Website            www.upbasiceduboard.gov.in


UPTET EXAM QUESTION PATTERN PAPER-1, PAPER-2 2017-18/UP TET News


The UPTET Exam will be  Conducted for recruiting eligible candidates for Primary Teacher and Secondary Teacher Posts. Here we have provided the Exam Pattern for UP TET Paper 1 and Paper 2.


UP TET Paper I Exam Pattern 2017


SL .No Exam Type Topics                   No. of Questions   Marks            Duration

1 Objective Type  Child Development and Pedagogy 30   30                  2.30  Hours
( 150 Minutes)

2 Language I (Hindi)                                                        30       30  
                                     
3 Language II (English or Sanskrit or Urdu)                 30   30

4 Mathematics                                                                30    30   
          
5 Environmental Studies                                                30    30


                                                                            TOTAL      150   150



As the above description UP TET Paper 1 Exam is Conducted for 150 marks.It consists 150 questions to answer.It is an objective type Exam.Duration of the Paper 1 is  2.30 hrs.for more about UPTET go to official website link is available at our web page.

UP TET Paper II Exam Pattern 2017


SL .No Exam Type     Topics              No. of Questions Marks   


1 Objective Type Child Development              30                                30                         2.30  Hours
      (150 Minutes)                 and pedagogy

2 Language I                    (Hindi)                          30                                  30              

3 Language II (English or Sanskrit or Urdu)          30                                  30

4 (a) For Mathematics and Science teacher: Mathematics and Science
(b) For Social Studies/Social Science teacher: Social Science

                         For any other teacher: either (a) or (b)  60                                 60


                                                                    TOTAL:-      150                              150


As the above description UP TET Paper 2 Exam is Conducted for 150 marks.
It consists 150 questions to multiple choice question answer.It is an objective type Examination the Duration of the Paper 2 is 2.30 hrs.for information about UPTET go to the link given below at our web page.


UPTET: TET से संबन्धित सामान्य अध्ययन के वो प्रश्न जो लगभग हमेशा पूछे जाते हैं रट लो इनको:-



+TET से संबन्धित सामान्य ज्ञान के बारे में बताने जा रहे है, जो नीचे है :-
✔ 6 से 10 वर्ष की अवस्था में बालक रूचि लेना प्रारम्भ करते हैं ?

(A) धर्म में
(B) विद्यालय में
(C) मानव में
(D) इनमें से कोई नहीं
उत्तर- विद्यालय में

✔ विद्यालय में पर्यावरण शिक्षा से आपका अभिप्राय है ?
(A) छात्रों में पर्यावरण का ज्ञान हो जाये
(B) छात्रों पर अतिरिक्त बोझ डालना
(C) पर्यावरण को दूषित होने से बचाया जा सके
(D) छात्रों का मनोरंजन हो
उत्तर- पर्यावरण को दूषित होने से बचाया जा सके

✔ क्रियात्मक अनुसन्धान का उद्देश्य है ?
(A) नवीन ज्ञान की खोज
(B) विद्यालय तथा कक्षा की शैक्षिक कार्य प्रणाली में सुधार लाना
(C) शिक्षिक परिस्थितियों में व्यवहार विज्ञान का विकास
(D) ये सभी
उत्तर- विद्यालय तथा कक्षा की शैक्षिक कार्य प्रणाली में सुधार लाना

✔ यदि स्कूल में पूरे समय तक बच्चों को शिक्षा कार्यक्रमों में पूरी तरह व्यस्त रखा जाए, तो आपके ख्याल से कौन-सी समस्या पैदा नहीं होगी ?
(A) गृह-कार्य देने की आवश्यकता नहीं पड़ेगी
(B) छात्रों में पढ़ने के प्रति रूचि में कमी नहीं आएगी
(C) अनुशासनहीनता नहीं पैदा होगी
(D) छात्रों को स्कूल के बाद ट्यूशन पढ़ने की ज़रूरत नहों होगी
उत्तर- अनुशासनहीनता नहीं पैदा होगी

✔ शिक्षक का वह गुण जो उसे अन्य व्यवसायियों से अलग करता है वह है उसकी ?
(A) कर्मठता
(B) भाषण देने में निपुणता
(C) अध्ययनशीलता
(D) ये सभी
उत्तर- अध्ययनशीलता

✔ शिक्षा के क्षेत्र में आप उपयुक्त एवं योग्य व्यक्तियों को किस प्रकार प्रेरित करेंगे ?
(A) उन्हें उपयुक्त पद देकर
(B) अच्छे वेतन द्वारा
(C) शोध, प्रोत्साहन एवं पुरस्कार देकर
(D) प्रशंसा द्वारा
उत्तर- शोध, प्रोत्साहन एवं पुरस्कार देकर

✔ वर्तमान में किस प्रकार की शिक्षा छात्रों तथा समाज के लिए लाभप्रद है ?
(A) रोजगार परक व्यावसायिक शिक्षा
(B) विशेषज्ञता प्रदान करने वाली शिक्षा
(C) प्रौद्योगिक का ज्ञान देने वाली शिक्षा
(D) नैतिक मूल्यों को उजागर करनेवाली धार्मिक शिक्षा
उत्तर- रोजगार परक व्यावसायिक शिक्षा

✔ बच्चों में मौलिक चिन्तन की शक्ति ?
(A) विकसित की जा सकती है
(B) स्वअध्ययन से बढ़ती है
(C) जन्मजात होती है
(D) A और B दोनों
उत्तर- A और B दोनों

✔ आपके विचार में चिन्तन शक्ति विकसित करने का क्या उपाय है ?
(A) छात्रों को समस्या समाधान विधि से पढ़ाया जाये
(B) छात्रों में स्व-अध्ययन की आदत का विकास किया जाये
(C) छात्रों को खोज एवं व्रेन स्टार्मिंग विधि से पढ़ाया जाये
(D) ये सभी
उत्तर- ये सभी

✔ एक शिक्षक के रूप में आप किस भावना को बढ़ाने में मदद करेंगे ?
(A) भेदभाव की भावना को
(B) ईर्ष्या की भावना को
(C) एक-दूसरे की मदद करने की भावना हो
(D) जाति-धर्म के नाम पर कोई भेदभाव नहीं हो
उत्तर- जाति-धर्म के नाम पर कोई भेदभाव नहीं हो


अन्य उपयोगी प्रश्न 
1) डिस्कवरी ऑफ इंडिया नामक पुस्तक किसने लिखी थी?
उत्तर - जवाहर लाल नेहरू
2) गुरुत्वाकर्षण की खोज किसने की थी?
उत्तर - न्यूटन
3) वर्तमान में हुडको के अध्यक्ष एवं प्रबंध निदेशक (सीएमडी) कौन है?
उत्तर - डॉ.एम रवि कांत
4) वर्तमान में वाल मार्ट इंडिया के सीईओ कौन है?
उत्तर - कृष अय्यर
5) वर्तमान में राष्ट्रीय इस्पात निगम लिमिटेड के अध्यक्ष एवं प्रबंध निदेशक कौन है?
उत्तर - पी मधुसूदन
6) रामकृष्ण मिशन की स्थापना किसने की थी?
उत्तर - स्वामी विवेकानंद
7) भारत का कौनसा राज्य चाय उत्पादन के लिए जाना जाता है?
उत्तर - असम
8) भारत के किस राज्य सर्वाधिक चावल उत्पादन होता है?
उत्तर - पश्चिम बंगाल
9) भारत के किस शहर में जंतर-मंतर स्थित है?
उत्तर - दिल्ली
10) वर्तमान में स्टील अथॉरिटी ऑफ़ इंडिया लिमिटेड (सेल) के अध्यक्ष कौन है?
उत्तर - श्री पी.के.सिंह
11) वर्तमान में भारतीय साधारण बीमा निगम के अध्यक्ष एवं प्रबंध निदेशक कौन है?
उत्तर - श्रीमती ऐलिस जी वैद्यन
12) वर्तमान में भारतीय जीवन बीमा निगम (एलआईसी) के अध्यक्ष कौन है?
उत्तर - श्री वी.के.शर्मा
13) वर्तमान में पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक गैस नियामक बोर्ड (पीएनजीआरबी) के अध्यक्ष कौन है?
उत्तर - श्री एस.कृष्णन
14) तेलगु किस राज्य की राजभाषा है?
उत्तर - आंध्रप्रदेश
15) स्टार्ट अप इंडिया को कब लांच किया गया?
उत्तर - 16 जनवरी
16) वैश्विक युवा विकास सूचकांक में भारत का विश्व में कौन सा स्थान है?
उत्तर - 133वाँ
17) वैश्विक नवाचार सूचकांक में भारत का कौन सा स्थान है?
उत्तर - 66वाँ
18) महिला उद्यमिता पार्क किस राज्य में खोला गया?
उत्तर - उत्तरखण्ड में
19) 500 और 1000 के नोट अमान्य कब घोषित हुए?
उत्तर - 8 नवम्बर 2016 को
20) स्वच्छ सर्वेक्षण में उत्तर प्रदेश का कौनसा ज़िला शामिल नही था?
उत्तर - इटावा
21) स्मार्ट गंगा नगर योजना कब लांच की गयी?
उत्तर - 13 अगस्त 2016 को


How to download UPTET Exam Question Pattern,Syllabus, GK Model Question Answer key 2017-18 from-www.upbasiceducationboard.gov.in


  • Firstly click the link given below.
  • You will reach on official website.
  • Select online apply answer key syllabus,Result,Cut off marks.
  • Finally click on view details link.
  • As you click on View link your question pattern/syllabus will appear on screen.
  • Save and take a print copy for long reference.
  • Best of luck to all.



Click here for official website Apply online UPTET 2017-18::-Click here


0 comments:

Post a Comment

Pages

Popular Posts

Powered by Blogger.

Blog Archive